„Domowy Humus”

Nie trzeba iść do sklepu po pastę z ciecierzycy. Idealny domowy hummus powinien nam zająć około 2-3 minut. Dobrze jest go podać z bagietką czy domowymi wytrawnymi krakersami. Zapraszam! 

- 1 szklanka lub puszka ciecierzycy
- łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki pasty z sezamu
- ok. 4 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- woda
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- czerwona papryka
- prażone ziarno sezamu

Ciecierzycy z puszki nie trzeba gotować a surową należy dobrze opłukać i namoczyć we wodzie z łyżką sody przez dobę. Potem znów opłukać, wsypać do garnka z wodą i jeszcze dodać pół łyżeczki sody. Pianę podczas gotowania trzeba zbierać łyżką. Wodę solimy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę należy odcedzić i rozdrobnić na pastę blenderem. Dodać pastę z sezamu, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Wszystko zmiksować na gładka masę. Można ją rozcieńczyć wodą by hummus nie był ani za rzadki, ani za gęsty. Pasta sezamowa nadaje mu słodkawy posmak. Świetny do smarowania pieczywa. Smacznego!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Sinice

Więcej…

Jak dbać o kwiaty na balkonie

Więcej…

Telefony

Codziennie

Sezon na grilla rozpoczęty - Świat i Polacy

Więcej…

Tanie wakacje w Polsce

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Zdrowy sen

Więcej…

Ciekawostka na temat wegetarianizmu

Więcej…

Moda

Artykuły

Zupa czosnkowa

Więcej…

Szparagi w bekonie

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Czy wiesz, że...?

Więcej…

Czy mapy kłamią ?

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Grzyby dzielimy na cztery grupy

Więcej…

Małże - Perfekcyjne mięczaki

Więcej…