Sojonez to klasyczny odpowiednik majonezu. Konsystencję uzyskuje się dzięki emulgowaniu mleka sojowego, czyli poprzez dodawanie oleju. Jajecznego smaku możemy nadać gdy mamy jeszcze czarną sól. Ale to wybór indywidualny, uzależniony od możliwości. Jeśli nie mamy mleka można dać ugotowanej białej fasoli lub ryżu. A po zmiksowaniu sojonez będzie już gęsty, wystarczy tylko odpowiednio doprawić. 


- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- szczypta kurkumy

- 3/4 szklanki oleju rzepakowego 

Mleko zmiksować w blenderze, aż się spieni. Następnie dodać przyprawy, sok, musztardę i ponownie zmiksować. Dodawać cienką strużką olej. Gdy majonez zacznie gęstnieć, miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Gotowe!

 

Życzymy smacznego

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Dlaczego sen jest ważny? - Świat i Polacy

Więcej…

Jak zaplanować wydatki?

Więcej…

Telefony

Codziennie

Woda wypłukała dla nas nagrodę

Więcej…

Jak zaplanować podróż kamperem?

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz zdrowie.

Więcej…

Marihuana medyczna

Więcej…

Moda

Artykuły

Chałwa z pestek słonecznika z miodem i sezamem

Więcej…

Dyniowy chlebek

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Czy wiesz, że...?

Więcej…

Uwaga na brudne puszki

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Wędkowanie

Więcej…

Najsmaczniejsze grzyby i pomysły na ich spożycie.

Więcej…